Zoznámte sa s  Aaronom – Communications Director na materskej dovolenke

06.03.2020

S  Aaronom, ktorý vo februári nastúpil na materskú k  dvom deťom, sme sa mali pôvodne stretnúť v  kaviarni v  centre mesta. Tesne pred stretnutím zmenil miesto na ich kuchyňu. Kávička v  meste sa teda nekoná. Väčšina rodičov, ktorí materskú „dovolenku“ zažili, podobné situácie dôverne poznajú. Človek mieni, deti menia  

Stretnutie za kuchynským stolom však nakoniec dopadlo nad očakávania.  Aaronov mladší syn Theo celý náš rozhovor prespal a  my sme v  pokoji prebrali všetko od jeho pôsobenia v  GreenWay až po život v  kolotoči starostlivosti o  deti a domácich prác, ktorý žije dnes.

 

Aaron, ako sa Američan zo Seattlu stane riaditeľom komunikácie v  slovenskej firme, ktorá v tom čase ako jedna z prvých začínala budovať elektromobilitu na Slovensku?

Na Slovensko som prišiel v  roku 2015, za svojou dnes už manželkou  Hľadal som si prácu a  mal som šťastie, že som sa cez kamaráta dozvedel, že v GreenWay hľadajú niekoho na PR. Poslal som životopis, absolvoval som dva pohovory s  obomi zakladateľmi, jeden dokonca v nemčine. Nakoniec sa rozhodli spraviť ten odvážny krok a  zobrali ma . V tom čase nás bolo v  tíme zo zahraničia viac. Dnes som v  našom slovenskom GreenWay tíme jediný.  

Aké to je? 

Našťastie máme našich poľských kolegov a  väčšina oficiálnej firemnej komunikácie teda prebieha v  angličtine. V slovenskom office som však jediný a  samozrejme, bežné rozhovory kolegov na chodbe mi často unikajú. Je to však aj podnetné, stále sa učím veľa nových výrazov.  Doma sa učím detské pesničky a  riekanky a  v  práci zase odborné termíny o  elektromobilite. Ľudia v  GreenWay boli vždy veľmi ústretoví a  v  prípade núdze máme vždy k  dispozícii google translate  Som si vedomý toho, že veľa mítingov musí byť v  angličtine iba kvôli mne. Moji kolegovia sú však super a  nikdy som sa z ich strany nestretol s  negatívnou reakciou. Myslím, že v tom vidia aj pozitíva, pomáham šíriť naše dobré meno aj v zahraničí a samozrejme vždy rád kolegom pomôžem s kontrolou anglických textov a prezentácií. 

Aká je podľa teba GreenWay firma? 

Firemná kultúra v  GreenWay je naozaj skvelá. Za tie štyri roky, ktoré som tam strávil sa veľa vecí zmenilo.  Spoločnosť sa rozrástla a  v rámci tohto rastu zaviedla jasnejšie procesy, deľbu zodpovedností.  Oproti našim začiatkom pribudlo možno viac administratívy, ale to je pri takomto raste nevyhnutné. Začínali sme asi desiati,  dnes nás je na Slovensku a  v  Poľsku asi 55. Nálada však ostala rovnaká. Práve to sa mi v  GreenWay páči najviac –  prívetivosť kolegov, priateľská a otvorená atmosféra. Je evidentné, že to prichádza zhora a  pre naše vedenie je to jedným z kľúčových faktorov pre úspešné fungovanie našej firmy. V  minulosti som pracoval pre vládne inštitúcie, kde pre teambuildingové aktivity nie je veľa priestoru ani prostriedkov. Myslím si, že je naozaj úžasné, že v  GreenWay je budovanie tímu a   spolupráca medzi kolegami jednou z  hlavných priorít. Absolvovali sme spolu viacero akcií a výletov, kde sme sa naučili vzájomnej podpore a  dôvere. Som veľmi rád, že atmosféra, ktorá v  GreenWay vládla keď som nastúpil pretrváva doteraz.  Je to vo firemnej DNA a  v tomto smere sa nič nezmenilo napriek veľkému rozvoju a  rastu  firmy.  

Počas tých štyroch rokov sa však nerozrástol len GreenWay, ale aj tvoja rodina. Povedz nám o  tom viac… 

Áno je to tak. Medzičasom sa nám narodili dve deti: Hannah, ktorá bude mať v  júni tri roky a Theo, ktorý mal včera 15 mesiacov. Ups, ani sme si to neuvedomili  

 

To je relatívne malý vekový rozdiel. Muselo to byť celkom veselé…. 

Stále je  Moja manželka sa vrátila do práce minulý rok v  júni a  odvtedy sme mali doma blázninec. Dve deti sú „záhul“ samy o sebe. Každý kto to zažil, vie o  čom hovorím. To, že sa Veronika vráti do práce bolo spoločné rozhodnutie.  Bol to náš plán, s  ktorým sme boli obaja stotožnení a odhodlaní zvládnuť to. Bolo to však aj veľmi náročné a  naše krátke spoločné večerné chvíle keď deti konečne spali sa postupne zmenili na logistické porady o  tom, kto ich kedy a  kam odnesie alebo vyzdvihne.  

Ako ste to zvládli? 

Obaja máme šťastie na dobrých zamestnávateľov a  pomerne flexibilný pracovný čas. Obaja máme radi svoju prácu a  záleží nám na tom, aby bola kvalitne urobená.  V  zamestnaní nám dali dosť slobody v  tom, kedy ju spravíme. 

 

Obaja ste popri deťoch aj pracovali. Do akej miery sa vám darilo zdieľať starostlivosť o  deti a  domácnosť rovnakým dielom? 

Musím priznať, že odkedy som nastúpil na materskú je to oveľa spravodlivejšie.  Až teraz naozaj chápem, čo všetko to obnáša.  Napriek tomu, že som sa snažil byť rovnocenným partnerom aj predtým, väčšina tej neviditeľnej práce ako je plánovanie aktivít, stravy, nákupov a  návštev lekárov, všetka tá mentálna práca, ktorá prebieha „v pozadí“ ostávala na Veronike. V  angličtine to voláme „worry work“. Ženy ju majú stále v  hlave.  Aj potom ako manžel príde domov, alebo vyložia deti v  škôlke a  samy idú do práce.  

Čím to je? 

Možno tým, že od narodenia bola s  deťmi doma na materskej a  po návrate do práce jej to proste „ostalo“. U  nás k  tomu určite prispelo aj to, že Veronika je Slovenka a  preto sú pre ňu niektoré vybavovačky jednoduchšie. Ale do veľkej miery je to o  zvyku. Robila to od začiatku a  neskôr sa to už nezmenilo. Myslím, že je veľmi dôležité jasne ten „handover“ (odovzdanie povinností) vykomunikovať a  vedome odovzdať aj prijať aj tieto neviditeľné povinnosti.  Nám sa to podarilo a  drvivú väčšinu toho všetkého už zvládam. Myslím, že Veronika môže byť v  práci pokojná a  naozaj sa už nemusí zaoberať tým, či budeme mať na druhý deň čo jesť. Vie, že sa o to postarám. Vyžadovalo si to tréning, veľa chcenia, trpezlivosti a  času nás oboch. 

 

Plánovali ste, že pôjdeš na materskú aj ty? 

Vôbec. Ešte pred pár mesiacmi som to nepovažoval za reálne. Moja práca bola pre mňa vždy veľmi dôležitá.  Som typ človeka, o  ktorom sa dá povedať, že ho jeho práca definuje. Som cudzinec, mám tu síce kamarátov, nie je to však také široké sociálne zázemie ako som mal v  Amerike.  Práve moja práca mi tento priestor zapĺňala. Ešte pred nedávnom som si spokojný a  naplnený život bez práce  nevedel predstaviť. Svoju úlohu hrali aj financie. Museli sme akceptovať, že rodinný príjem sa mojím prechodom na materskú výrazne zníži. Logistika však nepustí. Prišli večerné debaty o tom, koho práca je dôležitejšia, kto si môže dovoliť vymeškať míting a  podobne. Jedného dňa sme si povedali, že takto žiť nechceme a  rozhodli sme sa využiť, že žijeme v  krajine, kde ani nemusíme.  

Pred mesiacom si teda oficiálne nastúpil na materskú. Ako to zatiaľ hodnotíš? 

Je to neporovnateľne náročnejšie ako práca v  office. Starostlivosť o  deti vyžaduje extrémne veľa energie a  sústredenia, deti v tomto veku veľmi potrebujú našu pozornosť. Je to veľká zodpovednosť. Áno aj v GreenWay som mal často veľa práce a zodpovednosti, často som pracoval na viacerých komplexných úlohách naraz a musel som dodržiavať prísne deadliny. Mohol som si však občas dať prestávku, ísť si spraviť kávu a porozprávať sa s kolegami o dospeláckych témach.  Tráviť  čas s deťmi môže pôsobiť veľmi jednoducho. Často robíme naozaj banálne aktivity, je to však oveľa náročnejšie ako sa to zdá. Na konci dňa bývam oveľa viac unavený ako keď som chodil do práce. Potrebujem viac spánku ako predtým, aby som dokázal ostať trpezlivý aj počas náročnejších momentov, ako sú odchody z  domu: jedno dieťa je už naložené v  kočíku a  druhé plače a vyjednáva, že nechce nikam ísť tak dlho, až to prvé treba opäť prebaliť. Často sú to veľmi stresové situácie. Samozrejme, je to iný typ stresu, iný typ energie aj sústredenia. Stále si na to zvykám, ale je skvelé, že môžem so svojimi deťmi tráviť toľko času. Určite to neoľutujem. Odporúčam to všetkým otcom. Je to neopakovateľná skúsenosť.  

 

Ako to hodnotí Veronika?  

Veronika podpísala oficiálny dokument, v  ktorom na mňa previedla starostlivosť o  deti a  myslím, že je  s  tým úplne v  pohode. Pre náš vzťah to považujem za úžasný benefit, veľmi to pomáha manželstvu a  partnerstvu. Myslím, že táto skúsenosť je dôležitá pre vzájomné pochopenie, rešpekt a odstráni napätie. Pre vzťah rodičov je to určite neoceniteľná podpora a  posilnenie partnerstva. Pre mňa osobne je to okrem možnosti tráviť čas s mojimi deťmi ten najdôležitejší benefit.

Práce si sa však nevzdal úplne, však? 

To je pravda. S  GreenWay mám dohodu a nechal som si malú časť svojej práce. V  tomto je GreenWay tiež veľmi ústretová firma. Som naozaj rád, že z  práce a kolektívu nevypadnem úplne.  Pomáha mi to pri duševnej rovnováhe. Viem, že aj viaceré moje kolegyne mali počas materskej príležitosť v  určitej miere ďalej pracovať a aj oni si to veľmi cenia. GreenWay sa vždy snaží vytvárať svojim zamestnancom čo najideálnejšie podmienky a  možnosti na zosúladenie osobného, rodinného a  pracovného života.  To je ďalšia veľká výhoda našej pracovnej kultúry.   

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x