Z Bratislavy do Bukurešti a späť – 2200 kilometrov v ID.3

13.04.2022

Prednedávnom som absolvoval 2 200 kilometrov dlhú cestu z Bratislavy do rumunského hlavné mesta Bukurešť a späť na VW ID.3. Hoci to bola moja doteraz najdlhšia cesta na elektromobile, môžem spokojne povedať, že bola pohodlná a nabíjacia infraštruktúra bola spoľahlivá a kvalitná.

GreenWay trip to Bucharest

Cestovali sme najmä pozdĺž hlavných ciest a zážitok z nabíjania bol veľmi pozitívny. Nabíjacia infraštruktúra je na trase viac než postačujúca – priamo po ceste sa nachádza veľa nabíjacích staníc s výkonom 50 a viac kW: v Maďarsku sú to stanice od mobility, MOL Plugee a Ionity, v Rumunsku od Renovatio, Audi/Moon a MOL PLlugee. Nabíjačky sa nachádzajú v pravidelných intervaloch pozdĺž cesty, na niektorých úsekoch a miestach sme si dokonca mohli medzi nimi vyberať. V Rumunsku sme narazili aj na EnelX (a samozrejme, Tesla) stanice, avšak ani jednu z nich sme nevyužili.

Pred cestou sme si zmapovali naše možnosti – nabíjacie lokality a vzdialenosti medzi nimi – čo bolo vďaka tomu, že GreenWay má uzatvorené roamingové partnerstvá  s väčšinou z uvedených operátorov nabíjacích bodov, veľmi jednoduché.

Najlepší používateľský zážitok poskytli lokality na čerpacích staniciach či plne vybavené odpočívadlá na diaľniciach, ktoré poskytovali aj možnosť výberu medzi poskytovateľmi nabíjacích služieb. Nákupné centrá nachádzajúce sa hneď vedľa diaľnice takisto poskytovali pohodlné nabíjanie, hoci sme niekedy strávili dosť času hľadaním stanice na veľkom parkovisku. Ocenili by sme lepšie označenie staníc, ktoré mali zvyčajne svetelnú navigáciu, takže ich nájdenie v noci bolo jednoduchšie ako cez deň.

V Rumunsku sme sa nabíjali aj u predajcov Audi alebo Mercedes, kde sme využili ultrarýchle nabíjacie stanice Alpitronic, ktoré prevádzkuje Moon/Renovatio. S výkonom 175 alebo 300 kW boli tieto stanice (spolu so stanicami Ionity) najrýchlejšími nabíjačkami, ktoré sme na výlete použili. 60 kW batéria v našom ID.3 sa však nedokázala dobíjať rýchlejšie ako 85 kWh, takže sme nedokázali dosiahnuť plný potenciál týchto nabíjačiek.

Počas cesty sme sa stretli s niektorými problémami s aktiváciou roamingového nabíjania v mobilnej aplikácii aj pomocou našej RFID karty. V týchto prípadoch sme použili aplikáciu daného poskytovateľa služieb v oblasti elektromobility. Pokiaľ ste ochotní vyskúšať niekoľko vecí, aby nabíjanie fungovalo, nájsť riešenie bolo ľahké, no stále to nebolo tak komfortné, ako by to malo byť pre nových vodičov elektromobilov alebo pre tých, ktorí prvýkrát cestujú na dlhé vzdialenosti.

Hoci sme mali auto s dojazdom približne 300 km, dávali sme si pozor na spôsob jazdy, spotrebu a dojazd sme sledovali, najmä kvôli tomu, že väčšina cesty viedla cez diaľnice, po ktorých máme tendenciu jazdiť rýchlejšie a nevyužívame naplno rekuperáciu. V niektorých prípadoch sme zvolili trasu, ktorá nebola nevyhnutne najrýchlejšia, ale bola kratšia, aby sme si zväčšili dojazd. Dvakrát sme si spravili aj zachádzku, aby sme si pozreli niečo, čo nám odporučili miestni. Vďaka rozsiahlym možnostiam nabíjania takáto zachádzka nepredstavovala problém.

Bolo naozaj zaujímavé sledovať krivku nabíjania v rôznych časoch nabíjacieho cyklu batérie. ID.3 sa nikdy sa nenabíjal rýchlosťou vyššou ako 85 kWh a mohli sme sledovať, ako sa úroveň výkonu spomalila, keď sa batéria priblížila k 90 %. Na niektorých miestach sme videli, že výkon nabíjacej stanice sa ani nezvýšil na úroveň, o ktorej sme vedeli, že naše vozidlo zvládne, pravdepodobne kvôli iným faktorom, ako je rezervovaná kapacita či technické možnosti káblov.

Aj keď cesta z Bratislavy do Bukurešti nie je cestou, ktorú by som chcel absolvovať príliš často, musím skonštatovať, že s jazdou na elektrický pohon v tejto časti strednej, južnej a východnej Európy neboli žiadne veľké neprekonateľné problémy.

Itinerár cesty:

Table_journey_summary

Prvý deň

Stop 2 Ionity (szigetszentmiklos, HU)

Ionity (Szigetszentmiklos, HU)

Stop 3 Hotel Bestseller Hotel Bestseller, Kecskemét, HU

Mobiliti pred Budapešťou (Mocsa)


Druhý deň

Auchon  Pitesti (arges, Ro) 1

Auchon Pitesti (Arges, Ro)

VW dealer and Service Quark Motors Arad 1

Predajca VW a servis Quark Motors Arad

MOL Bucharest, RU

MOL Bukurešť, RU

Štvrtý deň

Ionity,  Acs, HU

Ionity, (Acs, HU)

Family Hotel Hungary (Balastya, HU)

Rodinný hotel Hungary, Balastya, HU

Dreva shopping mall (Hunedoara)

Nákupné centrum Dreva (Hunedoara)

Nurvil Audi, Audi Sport, Audi Approved Plus, DN67 52, Râmnicu Vâlcea

Nurvil Audi, Audi Sport, Audi Approved Plus, DN67 52, Râmnicu Vâlcea

Nurvil Audi, Audi Sport, Audi Approved Plus, DN67 52, Râmnicu Vâlcea,

Nurvil Audi, Audi Sport, Audi Approved Plus, DN67 52, Râmnicu Vâlcea, RU

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x