V roku 2022 GreenWay zdvojnásobil počet zákazníkov, nabíjačiek aj objem dodanej energie.

30.01.2023

Rok 2022 bol pre GreenWay prelomový v počte novopripojených staníc, ale aj z pohľadu rozširovania ponuky zákazníckych služieb. Koncom roka bolo v sieti pripojených 1000 nabíjačiek. Znamená to zdvojnásobenie ich počtu v priebehu jediného roka. „Okrem nových lokácií sa zameriavame aj na zvýšenie kapacity na existujúcej infraštruktúre,“ hovorí CEO GreenWay Peter Badík a dodáva:

„Sme pripravení ponúknuť naše skúsenosti pri napĺňaní cieľov Akčného plánu Ministerstva hospodárstva, ktorý má do leta 2025 priniesť na Slovensko 3000 nových nabíjačiek. V tejto súvislosti očakávame zvýšený záujem samospráv a firiem o budovanie verejnej infraštruktúry či budovanie elektrických flotíl. GreenWay je pripravený im s výzvami, ktorým budú čeliť, pomôcť.“

Počet zákazníkov sa zvýšil na 52 tisíc (z toho 8 tisíc Slovensko a 44 tisíc Poľsko). V priebehu roka sa ich počet zdvojnásobil. Počet GreenWay nabíjačiek na Slovensku narástol zo 124 na 260. V súlade s metrikou Slovenskej Asociácie pre Elektromobilitu (SEVA) bude ale spoločnosť do budúcnosti zverejňovať počet nabíjacích bodov (konektorov). Ten ku koncu roka dosiahol 425, rok predtým to bolo 248. V celej sieti GreenWay bolo zákazníkom ku koncu roka k dispozícii 2091 konektorov.

Podobným tempom rástol aj objem dodanej energie. Kým v roku 2021 to bolo na Slovensku 461 a v celej skupine 3007 MWh, v priebehu roka 2022 dodala sieť GreenWay do batérií elektromobilov 8738 MWh, z toho na Slovensku 1120 MWh. V Poľsku sa za rok objem dodanej nergie strojnásobil.

Expandujúca sieť a rastúci počet užívateľov je výsledkom kontinuálneho poskytovania vysokokvalitných služieb a užívateľsky orientovaných riešení. V roku 2022 priniesol IT tím spoločnosti GreenWay zákazníkom úplne novú mobilnú aplikáciu s pestrou funkcionalitou, ktorá zjednodušuje využívanie nabíjacích služieb. Aplikácia, ktorá pre GreenWay znamená zásadnú konkurenčnú výhodu, sa u zákazníkov teší veľkej obľube. Aktuálne informácie čerpá z diaľkového online dohľadu, ktorý GreenWay prevádzkuje nepretržite na všetkých svojich staniciach.

„Okrem rozvoja siete a rozširovania ponuky služieb sme museli, žiaľ, reagovať aj na enormné výkyvy cien elektrickej energie,“ vysvetľuje Peter Badík. Od 1. novembra 2022 sa ceny nabíjania zvýšili v priemere o 30 %. „Dobrá správa je, že v najbližšom období už ďalšiu zmenu nepredpokladáme.“

Rok 2022 bol pre GreenWay dôležitý z hľadiska vytvárania podmienok pre ďalší rozvoj. Spoločnosť získala investičný kapitál vo výške 85 miliónov eur, čo je najväčšia známa súkromná investícia do sektora elektromobility v regióne strednej a východnej Európy. Spolufinancovanie výstavby ďalších 2000 nabíjacích bodov pre osobné, úžitkové a nákladné vozidlá zabezpečí v 22 členských štátoch Európska komisia v rámci projektu Expand-E. GreenWay je spolu s Ionity na čele konzorcia, ktoré bude túto infraštruktúru budovať v regióne strednej a východnej Európy.

„Na Slovensku postavíme len v rámci tohto projektu 120 nabíjacích staníc s výkonom 150 kW pre osobné elektromobily a úžitkové vozidlá a tri nabíjacie stanice s výkonom 350 kW pre ťažké úžitkové vozidlá na 31 lokalitách,“ približuje Peter Badík a dodáva: „Okrem vlastných investičných projektov sa pripravujeme aj na vyhlásenie ďalších výziev, určených nielen jednotlivcom a podnikateľom, ale aj samosprávam. Mestá čaká už v najbližších mesiacoch neľahká úloha posunúť lokálnu nabíjaciu infraštruktúru s pomocou dotácií na vyššiu úroveň. GreenWay sa bude zameriavať najmä na väčšie a komplexnejšie inštalácie, pri ktorých môže uplatniť svoje dlhoročné a praktické skúsenosti z budovania, správy či energetického manažmentu vlastnej rozsiahlej siete.“

Kým v počiatkoch rozvoja elektromobility na Slovensku boli lídrami individuálni nadšenci technológií a ľudia s pozitívnym vzťahom k ochrane životného prostredia, spoločnosť GreenWay odhaduje, že rozvoj infraštruktúry dostane v blízkej budúcnosti dva zásadné podnety: postupný prechod firiem na EV fleet a požiadavky vyplývajúce z európskej legislatívy.

GreenWay stál pri zrode konzorcia firiem EES (E-MOBILITY EKOSYSTÉM), ktoré dokážu spoločnými silami zabezpečiť plynulý prechod biznis zákazníkov na elektrický (EV) fleet. „Elektrifikácia firemného vozového parku je náročná úloha, ktorej riešenie si vyžaduje spoluprácu viacerých partnerov – odborníkov na jednotlivé oblasti ekosystému ako napríklad financovanie, infraštruktúra, udržateľnosť, energetické zdroje či finančná efektívnosť celého procesu,“ vysvetľuje Peter Badík.

V Bruseli je pri formovaní európskych politík počuť hlas zo strednej a východnej Európy najmä vďaka aktívnemu členstvu spoločnosti GreenWay v iniciatíve ChargeUp Europe ako aj ďalších odborných a politických komisiách. „Snažíme sa zabrániť tomu, aby vznikla dvojrýchlostná Európa a aby sme mali férové podmienky pri podpore rozvoja infraštruktúry,“ uzatvára CEO GreenWay Peter Badík.

GreenWay results 2022

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x