Zoznámte sa s Martinom – Chief Technology Officer

18.06.2019

Ako si sa dostal do GreenWay?

Do GreenWay som prišiel v roku 2016. Pozíciu som našiel klasicky na pracovnom internetovom portáli, kde ma veľmi zaujala video vizitka, ktorú v tom čase s inzerátmi firma prezentovala. Dodnes si pamätám aj pracovný pohovor, počas ktorého sme sa natoľko zarozprávali, že trval asi tri hodiny a nakoniec som ho musel sám ukončiť, pretože už bolo naozaj neskoro 😊 Pohovor bol veľmi neformálny a už počas tohto prvého stretnutia bolo cítiť to veľké nadšenie pre elektromobilitu, ktoré u nás vládne dodnes. Ozvali sa mi hneď na druhý deň a termín nástupu si pamätám tiež veľmi presne, bol to 1. Apríl, piatok, deň pred mojimi narodeninami.

Ako sa vyvíjalo tvoje pôsobenie vo firme?

Nastúpil som ako Chief IT Architect, ako jediný IT pracovník vo firme. Ako prvý projekt som mal na starosti výber back-end systému pre správu staníc, zastrešenie jeho implementácie a nastavenie procesov. Do užšieho výberu som vybral 11 systémov, ktoré sme si vtedy so šéfom osobne prešli a nakoniec sme vybrali jeden, ktorý používame dodnes. Neskôr mi do tímu pribudli traja programátori, ktorých výber som tiež zastrešoval ja a tak sa moja pozícia prirodzene zmenila na technického riaditeľa, ktorým som doteraz. Po dva a pol roku som odišiel pracovať do inej firmy ako IT projektový manažér, mal som na starosti zastrešenie vývoja a dodávky webových aplikácii pre zahraničných klientov. Cítil som potrebu prijať aj iný typ výzvy a získať skúsenosti z iného prostredia. Počas tejto prestávky som sa veľa naučil, mal som príležitosť spoznať svet vývoja softvérov z inej perspektívy a myslím, že dnes aj vďaka tomu lepšie rozumiem našim dodávateľom a viem robiť lepšie rozhodnutia. Veľmi mi však chýbalo nadšenie, osobná spolupráca, medziľudské vzťahy a otvorenosť na ktoré som bol z GreenWay zvyknutý a tak som sa po pol roku opäť stretol s vedením GW. Dohodli sme sa na obnovení spolupráce, z čoho sa dnes veľmi teším.

Baví ma, že priamo vidím výsledky svojej práce, neustále prichádzam do styku s novými technológiami a moja práca priamo prispieva k rozvoju elektromobility u nás, ale aj v zahraničí.


Čomu sa venuješ teraz?

Spolu s mojím tímom máme na starosti správu našich IT systémov, interných a externých služieb. Spravujeme náš back-end systém, webový hosting, databázové a mailové služby. V rámci in-house vývoja sa staráme o našu klientsku zónu, intranet a fakturačný systém. Neustále komunikujeme so všetkými stakeholdermi a naše služby sa snažíme ďalej rozširovať a zdokonaľovať.

Ďalej analyzujeme nové služby, ak chceme našim staniciam pridať nové funkcionality, hľadáme vhodných dodávateľov, vyhodnocujeme parametre, porovnávame ceny a pripravujeme reporty na základe ktorých vyberáme vhodného partnera a procesy.

Jednou z našich priorít je momentálne aj vývoj mobilnej aplikácie, intenzívne komunikujeme s naším partnerom, snažíme sa čo najviac urýchliť vývoj aj testovanie a hneď ako to bude možné aplikáciu spustíme.

U mňa osobne sa prelína technická a manažérska sféra, pripravujem časové plány, plány rozvoja, manažujem ľudí, vyhodnocujem a komunikujem s našimi stakeholdermi.

 

Momentálne máme v tíme dvoch programátorov, analytičku a systémového administrátora. Keďže stále rastieme a rozvíjame sa, hľadáme nových kolegov.  Myslím, že ľudia, ktorí čítajú tento rozhovor sa o našu prácu zaujímajú, preto neváhajte a pošlite nám svoj životopis. Hľadáme entuziastických a samostatných ľudí, ktorí svojimi nápadmi budú tiež prispievať k ďalšiemu rozvoju našej firmy aj elektromobility ako takej 😊

 

Aká je GreenWay firma?

Ako som už spomínal, v GreenWay naozaj vládne nadšenie pre našu prácu. Všetci vieme kam naša firma smeruje, máme jasný a jedinečný spoločný cieľ aj víziu. Svoju prácu berieme zodpovedne, veľmi úzko spolupracujeme a keď treba zamakať, jednoducho zamakáme. Máme veľmi plochú hierarchiu, dvere našich nadriadených sú otvorené pre všetkých a každý nápad dostane svoju šancu a priestor.

 

Čo považuješ za svoj najväčší pracovný úspech? 

Najväčšími pracovnými míľnikmi pre mňa boli výber systému na správu staníc a výber poskytovateľa pripojenia do mobilnej siete pre naše stanice. Boli to niekoľkomesačné procesy, za ktorými bolo naozaj veľa práce. Výber systému nám umožnil flexibilnejšie pridávať nové modely, lepší monitoring, lepšiu správu zákazníkov, identifikácií, prístupových kariet a mnoho iného. Vďaka tomuto systému máme aj klientsku zónu „driver zone“, prostredníctvom ktorej si naši klienti môžu manažovať svoje nabíjania cez telefón. Tento systém nám umožnil aj pripojenie na roaming, vďaka ktorému môžu naši klienti využívať nabíjacie stanice po celej Európe.

Výber poskytovateľa na pripojenie do mobilnej siete bol tiež komplikovaný proces, počas ktorého sme museli vyhodnotiť niekoľko aspektov. Pripojenie muselo byť nielen vysoko dostupné a spoľahlivé, ale aj zabezpečené, a bolo treba brať do úvahy ďalšie potreby ako pripojenie systémov a škálovateľnosť pre n ďalších nových staníc. To nám tiež zabralo niekoľko mesiacov, ale našťastie sa nám aj tento projekt podarilo priviesť do úspešného konca.

 

Akí ľudia pracujú v GreenWay?

Pracovití, usmiati, spoľahliví a zodpovední. Naše teambuildingy sú vždy výborné, či už sú to dobrodružné aktivity ako ferraty v Rakúsku, športové atrakcie, alebo zábava na posedeniach pri pohároch vína či piva. Neviem ako je to možné, ale je tu taká spoločná nálada. Dokážeme sa dať dokopy, naladiť sa na jednu vlnu a na spoločných akciách sa vždy všetci zabavíme. Dnes je nás už viac ako kedysi, ale stále to funguje.

 

Ako sa počas tvojho pôsobenia v GW menilo tvoje vnímanie elektromobility?

V čase keď som prišiel do GW som elektromobilitu vnímal len veľmi okrajovo, bola to pre mňa úplne nová sféra. Hneď po mojom nástupe mi však kolega odovzdal množstvo zaujímavých a veľmi fundovaných informácií, veľmi ma to zaujalo a tému som ďalej študoval aj sám. Zo začiatku som riešil aj technickú stránku našich staníc, takže bolo potrebné, aby som elektromobilite rozumel aj z tohto hľadiska. Učím sa doteraz a stále sa snažím v tejto problematike zdokonaľovať.

Okolo elektromobility sa v súčasnosti vedie veľa debát, ja ju zo svojho pohľadu ale vnímam ako krok vpred. Ak chceme znižovať emisie v našich mestách, je to určite tá správna cesta.

Ako vidíš budúcnosť elektromobility?

Budúcnosť vidím veľmi pozitívne. Elektromobilita prospieva, je o ňu záujem, hovorí sa o nej, povedomie sa šíri a to je dobré. Vlády sľubujú dotácie, automobilky plánujú vyrábať viac modelov, elektromobilita ide vpred.

Verím, že o 30 rokov prídu nové technológie, bude možné bezdotykové nabíjanie, nebude potrebné nosiť karty, autá sa budú autentifikovať samé. Táto sféra bude stále zaujímavejšia a zaujímavejšia, či už z pohľadu IT, alebo z pohľadu zákazníkov.

 

Ako si ty dobíjaš baterky?

Mám rád turistiku s kamarátmi, ideálne viac-dňovú s prespávaním na chate. Taktiež bicyklovanie, cestovanie a v podstate hocijaké aktivity v spoločnosti rodiny a kamarátov.

Boli aj časy, keď som riešil pracovné telefonáty cez víkend počas túr v Tatrách, dnes už však tú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom dokážem regulovať ľahšie.

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x