Zoznámte sa s Ivanou – HR Manager

18.10.2019

Ivka, ty máš dnes na starosti prijímanie nových zamestnancov. Popíš nám, ako si sa ty dostala do GreenWay a ako si vnímala výberový proces. 

Vo voľnom čase tancujem v amatérskom folklórnom súbore, kde som asi pred štyrmi rokmi spoznala našich dvoch kolegov Michala a Mária. Vždy sa mi veľmi páčilo, ako pekne hovorili o GreenWay a o svojej práci, o dobrej atmosfére a zážitkoch z teambuildingov. GreenWay som už teda dlhšie poznala ako firmu, v ktorej ľudia pracujú s radosťou a vládnu tam dobré medziľudské vzťahy. Neskôr, v čase keď som si hľadala novú prácu mi chalani spomenuli otvorenú pozíciu Senior Office Managera. Hneď som si ju pozrela na Profesii, poslala som životopis a už na druhý deň ma pozvali na pracovný pohovor. Následný proces bol rýchly, z pohovorov som mala veľmi dobrý pocit. Viedli ich v priateľskej a otvorenej atmosfére, zo strany vedenia som cítila skutočný záujem a bolo vidieť, že k výberu zamestnancov pristupujú naozaj starostlivo a zodpovedne. Veľmi som sa tešila, že to nakoniec vyšlo a aj dnes sa každý deň teším do práce.

 

Neskôr si z front officu prešla na HR…

Áno, na pozíciu Senior Office Managera som nastúpila v marci a krátko nato sa otvorilo aj nové miesto na HR. Ja už som v tejto oblasti mala skúsenosti z predchádzajúceho zamestnania, takže som prirodzene o túto prácu mala záujem. Vedenie ma tiež vnímalo ako vhodnú kandidátku a tak som v júli prešla na pozíciu HR Managera. Kolegovia sa smiali, že som na front office ledva prešla skúšobnú dobu .

 

Čo obnáša práca personálneho manažéra v GreenWay? Čomu sa venuješ?

Hlavnou náplňou mojej práce sú výberové procesy a prijímanie nových zamestnancov, príprava pracovných zmlúv a dodatkov, vzdelávanie a rozvoj tímu, spolupráca pri príprave podkladov pre pravidelné hodnotenia, rozvoj benefitovej štruktúry a celková administratíva spojená s pracovným procesom. Momentálne máme otvorené štyri pracovné pozície, výberové konania teda prebiehajú priebežne a moja práca je pomerne dynamická.

Ako v GreenWay prebieha výberový proces?

Voľné pracovné pozície uverejňujeme na našej stránke, na Profesii a informujeme o nich aj na našich sociálnych médiách LinkedIn a Facebook. Pracovné pohovory prebiehajú v troch kolách. V prvom ide o telefonický alebo video pohovor, ktorý vediem ja. Predstavím našu spoločnosť a pracovnú pozíciu. S uchádzačom si prejdem jeho predstavu, skúsenosti a schopnosti. Následne sa so stručným hodnotením kandidáta vraciam k budúcemu nadriadenému. Ak nás kandidát zaujme, nasleduje osobný pohovor v našej spoločnosti. Ide o detailný a hĺbkový rozhovor s kandidátom zameraný na jeho pracovné skúsenosti, zručnosti a osobné ciele. Počas pohovoru tiež hľadáme stret s našou predstavou a požiadavkami. Charakter posledného kola závisí od typu obsadzovanej pozície. V niektorých prípadoch je potrebné vypracovať praktické zadanie a následne odprezentovať riešenie. Inokedy ide opäť o osobný pohovor, ktorý vedie vedúci oddelenia. Následne, v ideálnom prípade, prichádza pracovná ponuka 

 

Čím ťa dokáže uchádzač zaujať?

Takmer pri každej obsadzovanej pozícií si všímam, že je umením nájsť človeka, ktorý má nielen potrebné schopnosti a skúsenosti, ale aj skutočnú motiváciu a odhodlanie pre ponúkanú prácu. Pre mňa je motivácia jedným z rozhodujúcich faktorov. Hľadáme proaktívnych ľudí, ktorí prídu s vlastnými nápadmi, majú ozajstný záujem o našu firmu a chcú aktívne prispievať k našej práci.

Ja sa kandidátov napríklad zvyknem pýtať, ako si oni predstavujú svoju ideálnu pracovnú náplň, ktorá by ich motivovala sa každé ráno tešiť do práce. Veľmi dôležitá je úprimnosť, častokrát neexistuje správna odpoveď, je len dôležité, aby kandidát naozaj vedel čo chce, aby sme takto zistili, či sa vieme niekde stretnúť.

 

Spomenieš si na nejaký konkrétny príklad, kedy ťa kandidát naozaj oslovil?

Áno, ide ale o výberový proces, ktorý sme zatiaľ neuzavreli, takže budem hovoriť len veľmi všeobecne.  Je to kandidát, ktorý má veľký záujem o ponúkanú prácu, avšak nespĺňal jednu z kľúčových požiadaviek. Je veľkým fanúšikom elektromobility, aktívne sa jej venuje aj vo svojom voľnom čase. Bol natoľko motivovaný, že napriek tomu, že sme ho hneď nepozvali na pracovný pohovor, hľadal cestu k spoločnému dialógu. Dohodli sme sa teda, že počas nášho výberového procesu skúsi vypracovať zadanie, pri ktorom sa naučí a naštuduje si potrebnú zručnosť, ktorá mu zatiaľ v životopise chýba. Praktické zadanie medzičasom s entuziazmom a dobrým výsledkom vypracoval a my sme ho už aj pozvali na osobné stretnutie. Presne takýchto ľudí totiž hľadáme – GreenWayákov zapálených pre vec s motiváciou posúvať seba aj nás ďalej.

 

Aká je GreenWay firma?

Napriek tomu, že neustále rastieme, vnímam GreenWay ako spoločnosť s rodinnou atmosférou. Páči sa mi plochá organizačná štruktúra, priateľský kolektív a aktívne komunikovaná open door policy. Za naším vedením môžeme kedykoľvek s čímkoľvek prísť a nie je to len fráza – dvere majú naozaj otvorené.  Sú síce veľmi zaneprázdnení, ale vždy si nájdu čas, aktívne počúvajú naše potreby a snažia sa nám vychádzať v ústrety.

 

Keď som do GreenWay nastúpila, ako prvé som si všimla, že tu pracujú mimoriadne šikovní ľudia, odborníci, ktorým záleží na tom, čo robia. Myslím, že tvoríme veľmi dobrý tím – sme rôznorodé osobnosti, ale všetkých nás spája záujem o elektromobilitu a spolupráca na spoločných pracovných cieľoch. Všetci chceme GreenWay posúvať ďalej. Navzájom sa podporujeme, keď treba vieme zamakať, ale dokážeme si spolu užiť aj voľný čas a pravidelné teambuildingy. V lete sme každý týždeň chodili hrať volejbal, chodievame hrávať bedminton, radi ideme na bicykle, či ferraty.. Myslím, že toto nás tiež odlišuje od iných firiem. Spoločným aktivitám sa venujeme často a intenzívne, veľmi to utužuje kolektív.

 

Aké pracovné benefity GreenWay svojim zamestnancom ponúka?

Začala by som flexibilným pracovným časom. Snažíme sa o udržiavanie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, rešpektujeme, že každý z nás má iné súkromné zázemie. Základný pracovný čas sme stanovili od 9.00 – 15.00 a každý sa môže rozhodnúť, či preferuje pracovať skoro ráno, alebo radšej potiahnuť neskôr poobede. Zamestnanci majú v prípade potreby možnosť pracovať aj z domu a počas roka môžu čerpať tri „sick days“ – ak sa necítia dobre, môžu ostať doma bez potvrdenia od lekára.

Snažíme sa starať ako o mentálnu, tak aj fyzickú spokojnosť našich zamestnancov, preto poskytujeme multisport karty, ako aj kurzy na rozvoj schopností podľa ich potrieb a preferencie, či už ide o jazykové kurzy, alebo kurzy zamerané na rozvoj iných konkrétnych zručností potrebných pre ich prácu.

 

Z finančných benefitov sú to referral bonusy za odporučenie vhodného kandidáta, bonusy pri svadbe a narodení dieťaťa. V rámci odmeňovania máme nastavený bonusový systém, kedy na štvrťročnej báze hodnotíme dosiahnuté individuálne ukazovatele výkonu a iniciatív každého kolegu. Zamestnanci, ktorí vlastnia elektrické vozidlo môžu využívať 50 % zľavu pri nabíjaní na verejných nabíjacích staniciach našej spoločnosti.

 

Dôležitým, aj keď nehmatateľným benefitom je určite aj to, že naši zamestnanci majú možnosť stáť pri rozmachu elektromobility na Slovensku a svojou prácou prispievať k jej rozvoju a zelenšej budúcnosti. Pripravujeme aj CSR program (program spoločenskej zodpovednosti), ktorým chceme ešte viac zvýrazniť naše hodnoty a prispieť k lepšiemu životnému prostrediu a našej spoločnosti ako takej. Už dnes sa snažíme konať v súlade s našou víziou a spoločne sa snažiť o zelenšiu planétu nielen našou prácou, ale aj ďalšími aktivitami.

Program benefitov rozširujeme a snažíme sa ho prispôsobovať potrebám a želaniam našich kolegov.

 

Odporcovia elektromobility často argumentujú tým, že prechod na elektromobilitu ohrozí ekonomiku a zamestnanosť. Čo na to hovoríš?

Myslím si, že naozaj ide len o mýtus. Nastavenie pracovnej štruktúry v automobilovom priemysle sa pravdepodobne upraví a niektoré pracovné pozície zaniknú, namiesto nich sa však otvoria nové. Elektromobilita prinesie určite veľa zmien v už rokmi zabehnutom systéme, v konečnom dôsledku však podľa mňa ekonomickému vývoju len pomôže.

 

Ako si ty dobíjaš baterky?

Ako som už spomínala, vo voľnom čase sa venujem tancu vo folklórnom súbore, čo ma veľmi baví. Rada chodím do prírody, na turistiku, bicykel, cestujem a trávim čas s rodinou a priateľmi. Na základnej a strednej škole som aktívne hrávala na akordeóne, čo som neskôr vystriedala za tanec. V posledných rokoch sa však k akordeónu opäť rada vraciam.

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x