Víkend s Elektromobilom – z Bratislavy do Margecian s GreenWay

25.02.2020

Martin S. z Margecian sa v Januári zapojil do našej súťaže o víkend s elektromobilom a nabíjaním od GreenWay zdarma a bol to práve on, na koho sa v súťaži usmialo šťastie.

Sám má auto na spaľovací pohon, ale ako hovorí, už sa nemôže dočkať, kedy sa ho zbaví a nahradí ho elektrickým, ktoré už má dokonca predobjednané. Svoju cenu – elektromobil Hyundai Ioniq na víkend s nabíjaním od GreenWay zdarma sa rozhodol využiť na cestu z Bratislavy do Margecian, kde týmto spôsobom sprostredkoval zážitok z elektromobility aj svojej rodine a známym.

V tomto rozhovore okrem iného hovorí aj o tom ako reagovali, čo sa im najviac páčilo, ale aj o tom že naplánovať si 400 km po Slovensku na elektrickom aute v súčasnosti vôbec nie je problém.

 

Rozhodli ste sa pre pomerne dlhú cestu – z Bratislavy do Margecian je to asi 400 km. Treba si takúto trasu špeciálne plánovať?

Nebol to vôbec problém. Samozrejme, treba rátať s tým, že dojazd elektromobilu má svoje obmedzenia a  nemôžeme očakávať, že takúto cestu absolvujeme bez prestávky. Cestu teda bolo potrebné naplánovať, nie je to však žiadna veda. Prestávky na nabíjanie sme navyše využili na stretnutia a občerstvenie, takže sme po ceste stihli aj všeličo vybaviť. Tá cesta pre nás nebola o nič komplikovanejšia, ako keby sme šli autom na spaľovací pohon.

 

Ako prebiehala cesta?

Na ceste z Bratislavy do Margecian sme stáli 4 krát, nabíjali sme na GreenWay staniciach v Nitre, Banskej Bystrici, Ružomberku a v Poprade. Cestu späť sme už zvládli na tri nabitia, potom ako sme si v praxi preverili dojazd už sme boli odvážnejší a z Popradu do Banskej Bystrice sme išli bez prestávky. Prestávky na nabíjanie trvali zhruba 20 až 25 minút, počas ktorých sme vybavili naplánované stretnutia, občerstvenie a šli sme ďalej  Nabíjanie bolo rýchle a jednoduché, všetko fungovalo tak ako malo.

Spomínali ste nám, že počas víkendu plánujete povoziť aj rodinu a známych, ktorí s elektromobilmi doteraz nemali skúsenosti. Aké boli ich reakcie?

Áno, chceli sme, aby si jazdu vyskúšalo čo najviac ľudí. O elektromobilite dnes koluje množstvo predsudkov, veľa sa hovorí o ich nevýhodách a my sme chceli známym ukázať tú pozitívnu stránku.  Mnohých príjemne prekvapila hlavne plynulosť jazdy a úplne jednoduché ovládanie a každý jeden vystúpil so širokým úsmevom na tvári  Myslím si, že viacerí z nich sa budú o elektromobilitu zaujímať viac a sami budú zvažovať aj kúpu elektrického auta.

 

Čo považujete za najväčšie výhody elektromobilov v porovnaní s autami na spaľovací pohon?

Keďže mám možnosť nabíjať elektromobil doma, veľmi sa mi páči predstava začínať každý deň s nabitou batériou. Výhodou je určite aj samotný zážitok z jednoduchej, tichej a plynulej jazdy.

 

Ako hodnotíte rozvoj elektromobility na Slovensku?

Myslím, že na Slovensku zatiaľ o elektromobilite stále koluje množstvo mýtov a dezinformácií a ľudia žiaľ majú tendenciu sa namiesto pozitív viac sústrediť na tie negatíva  Elektromobilite sa venujem už dlhšie a viem, že ponuka elektromobilov na slovenskom trhu nie je taká, aká je v západných európskych štátoch, kde automobilky elektromobilitu promujú oveľa viac. Postupne sa to ale zlepšuje, modely pribúdajú a ja verím, že aj dotácie pomôžu posunúť elektromobilitu na Slovensku ďalej.

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x