Spoznajte Asset Management Team – Janko, Maťo a Ondro

19.02.2019

Ako ste sa dostali do GWI?

Janko: Ja som v GWI úplne od začiatku, vznikol projekt GreenWay a ja som sa k nemu v roku 2012 pripojil. Zaoberali sme sa elektrickými úžitkovými vozidlami do 3.5 tony,  výmenníkovými stanicami, batériami a IT systémami. Elektromobilita na Slovensku takmer neexistovala a my sme chceli dieru na trhu vyplniť a stať sa slovenskými priekopníkmi v tejto oblasti. Popri tom vznikla myšlienka infraštruktúry. Vtedy sa nám podarila veľká vec a počas jedného roku sme vybudovali 15 nabíjacích staníc od západu po východ Slovenska. Ja som potom začal túto sieť spravovať, spustili sme komunikáciu, začínali sa k nám registrovať prví klienti, začali sme tvoriť prvé databázy používateľov. Potom som dosť dlho riešil komunikáciu so zákazníkmi, aj sa staral o technickú stránku fungovania siete.

Maťo: Pracujem tu tri mesiace. Nabíjacím staniciam som sa venoval aj v mojej predchádzajúcej práci, tá však zmenila smerovanie. Ja som však vedel, že s nabíjačkami chcem pracovať aj naďalej a tak som cielene navštívil stránku GreenWay a mal som veľké šťastie, že práve hľadali nových ľudí. Už na interview som mal veľmi dobrý pocit, myslím, že sme si hneď sadli, videl som, že naozaj hľadajú niekoho, kto elektromobilite verí tak ako ja.

Ondro: Predtým ako som prišiel do GWI som pracoval ako elektrikár v stavebnej firme. Dopočul som sa, že firma hľadá elektrikára a tak som išiel na prijímací pohovor, hoci som GreenWay dovtedy vôbec nepoznal. Moje prvé dojmy boli zmiešané, nevedel som presne do čoho idem, o elektromobilite som veľa nevedel. Začal som si teda zisťovať viac a uvedomil som si, že v tom vidím budúcnosť, že našu zem a krajinu treba chrániť a toto je jeden zo spôsobov. Veľmi ma to zaujalo a chcel som vedieť viac.

 

Čo vlastne robí váš tím?

Maťo: Slovenský preklad asset managementu je správa aktív. Neviem, či to je dobrý preklad, mne to skôr evokuje účtovníctvo . Trefnejšie je asi správa majetku, spravujeme našu sieť aj nabíjacie stanice, riešime ich servis a údržbu. V podstate všetci traja robíme všetko, ale ak by som to mal nejako rozdeliť, ja sa venujem hlavne reportingu, Janko sa stará o back-end systém a Ondro je najviac v teréne.  Zároveň momentálne hľadáme softvér, ktorý nám pomôže s našou prácou, a nahradí všetky excelovské tabuľky, s ktorými teraz pracujeme. Aj tak sa pripravujeme na rast, ktorý nás v najbližšej dobe čaká, a prílev elektromobilov, ktorý veríme, že príde.

Janko: Maťo je manažér toho celého Ja sa starám hlavne o back-end systém, spravujem užívateľské rozhranie, napríklad keď pribudne nová stanica a treba ju do systému pridať, alebo je potrebné so stanicou nakonfigurovať komunikáciu. Zároveň fungujem ako hot-line, starám sa o komunikáciu so zákazníkmi mimo pracovných hodín. Ak má zákazník problém s nabíjaním v noci, alebo v nedeľu, dovolá sa mne a ja to ďalej riešim. Počas bežného pracovného dňa testujeme a kontrolujeme komunikáciu staníc, riešime prípadné problémy, alebo chodíme testovať nové nabíjačky.

Ondro: Ja chodím asi najviac do terénu. Ak sa dá, problémy pri nabíjaní riešime na diaľku, záleží na tom, v čom je chyba. Ak je potrebný reštart nabíjačky, vieme to spraviť z officu, niekedy je však potrebné ísť tam, vyriešiť problém a osobne skontrolovať, či všetko funguje tak ako má.  Robíme aj pravidelné servisné kontroly, vymeníme filtre, skontrolujeme koncovky a urobíme celkovú revíziu nabíjacej stanice.

 

Aká je GWI firma? V čom je pre vás iná ako ostatné?

Ondro: Mne sa najviac páči tímový duch, ktorý tu vládne. Nikto tu nepracuje len sám za seba, navzájom si pomáhame a spolupracujeme na spoločnom cieli.  Je tu veľmi podporujúca atmosféra. Riešenia hľadáme spoločne, nepúšťame sa do vecí bezhlavo, ale spájame naše schopnosti a vedomosti tak, aby veci naozaj fungovali.

Janko: Za mňa je to hlavne super kolektív a možnosť sebarealizácie. Tým, že často robíme na úplne nových veciach na našu prácu neexistujú štandardy, musíme sa vynájsť po svojom. Ja som tu úplne spokojný, veľmi mi vyhovujú ľudia, dynamika aj náplň práce.

Maťo: Na Slovensku sú dve firmy, ktoré sa elektromobilite vo väčšom venujú. Jedna je korporácia a druhou sme my, menšia firma s priateľskými vzťahmi a jasnou filozofiou, o ktorej sú tu všetci naozaj presvedčení. Našim cieľom nie je obrat, ale rozvoj elektromobility v našom regióne a práve to sa mi veľmi páči.

 

Podeľte sa s nami o nejaký silný moment, ktorý ste v GWI zažili. 

Maťo: Vždy keď sa pri testovaní nabíjačiek stanica správa tak ako chceme, je to také malé víťazstvo  Veľmi pozitívny zážitok, bol, keď nám kompletne zasnežené parkovacie miesto pri nabíjačke ochotne a nezištne odhrnul náš zákazník. No a čo mi určite tiež ostane v pamäti, je maľovanie parkovacích miest v mínusových teplotách 

Janko: Pre mňa je veľká vec, že môžem byť súčasťou tohto celého. Najväčším míľnikom v mojej práci pre mňa však bol vznik infraštruktúry ako takej, teda vybudovanie prvých 15 staníc vôbec.

Ondro: Ja som si raz cestou z nabíjacej stanice v Žiline nedal pozor na dojazd a na diaľnici sa mi v elektrickej dodávke vybila baterka. Musel som zísť z diaľnice a hľadať si odťah. Obvolal som kolegov a nakoniec musela po mňa prísť kolegyňa Zuzka s kamarátkou, ktoré ma odtiahli k najbližšej nabíjačke. Dojazd netreba zanedbávať 

 

Akí ľudia pracujú v GWI?

Janko: Milí, zábavní, poctiví a hlavne pracovití. Nie je tu nikto, kto len chodí do práce a domov. Neviem kto tu za to môže, ale všetci to naozaj chceme robiť, je tu ten zápal a nadšenie pre našu prácu.

Stretávame sa aj mimo kancelárie, v zime chodíme bežkovať, v lete spolu hrávame beach volejbal. Nie sme len kolegovia, sme aj kamaráti.

Ondro: Myslím, že máme veľmi dobrých kolegov, sme super kolektív. Viem, že ak mám problém, môžem za kýmkoľvek prísť, navzájom si pomáhame a podporujeme sa.

 

Ako vy vnímate elektromobilitu a ako sa vaše vnímanie zmenilo odkedy pracujete v GWI?

Ondro:  Ja som sa s elektromobilitou zoznámil až keď som pršiel do GWI. Tu som aj prvý krát šoféroval elektromobil, čo bola nová a príjemná skúsenosť. Myslím si, že elektromobilita je lepšia z ekologického aj z používateľského hľadiska a bude to tá správna cesta, keď sa vyvinie tak ako treba. Je len otázkou času, kedy sa to stane – elektromobily sa začnú vyrábať vo väčšom, budú lacnejšie, zdokonalia sa technológie a predĺži sa dojazd. Verím, že ďalej budú prichádzať riešenia, ktoré elektromobilite pomôžu a raz budú všetky autá elektrické.

Maťo: Elektromobilitu vnímam pozitívne a považujem ju za jednoznačnú budúcnosť. Je to ako keď sa z koní prechádzalo na automobily – sú s tým spojené problémy, tie sa však dajú vyriešiť. Odkedy som prišiel do GWI vidím túto problematiku viac do hĺbky. Prišiel som sem s tým, že chcem byť odborníkom a teraz sa ním stávam. Nechcem znieť ako ekoterorista, ale elektromobilitu osobne považujem nielen za dôležitú ale aj nevyhnutnú.

 

Ako vidíte budúcnosť elektromobility a GWI?

Janko: Myslím, že nás čaká ešte dlhá cesta, ale už teraz vidno, že ľudia naozaj chcú zlepšovať úroveň životného prostredia. Elektromobilita je jednoduché a inteligentné riešenie, ktoré je zároveň šetrné k našej planéte a podľa mňa elektromobily skôr či neskôr nahradia spaľovacie motory. GreenWay bude ďalej rásť a ostane lídrom v nabíjacej infraštruktúre v našom regióne.  Ja sa veľmi teším na to, ako sa bude technológia ďalej rozvíjať a môj osobný cieľ do budúcna je ďalej odborne rásť.

Ondro: Verím, že v budúcnosti budú ľudia využívať rýchlonabíjačky tak ako teraz využívajú čerpacie stanice. S rastom GWI budeme rásť aj odborne. Problematike budeme musieť ešte lepšie rozumieť a investovať stále viac času do funkčnosti a dokonalosti našej siete.

Maťo: Myslím, že v dohľadnej dobe u nás dôjde k masívnemu nárastu elektromobility. Všetko ale závisí aj od politiky, technológia a ekológia je jedna vec, veľa sa však odvíja od politickej vôle. GreenWay bude naďalej veľkým hráčom na trhu a my budeme mať zavedené softvérové riešenia, ktoré teraz hľadáme, systémy budú medzi sebou fungovať a my budeme len dohliadať na bezchybnú prevádzku 

 

Ako si vy dobíjate baterky?

Ondro: Vo voľnom čase veľa bicyklujem, idem na dobrý film, alebo čítam knihy. Momentálne aj svoj voľný čas venujem elektromobilite, začínam študovať knihy, aby som ju lepšie pochopil.

Janko: Športom  Venujem sa takmer všetkému – paddle board, volejbal, bicykel, tenis, skvoš a teraz v lete si idem urobiť kapitánsky kurz.

Maťo: Trávim veľa času vonku, trénujem šerm, chodím do prírody, hrám šach, hrám na gitaru, čítam veľa kníh.

 

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x