Investícia vo výške 85 miliónov EUR do rastu siete a ďalšiu expanziu pre priekopníka e-mobility spoločnosť GreenWay

22.02.2022

GreenWay logo

GreenWay Investors

  • Medzinárodné infraštruktúrne investičné fondy Helios Energy Investments a Generation Capital poskytnú investície vo výške 85 miliónov EUR na rast spoločnosti GreenWay.

  • Na investícii sa podieľajú tiež existujúci akcionári janom, a.s. a Neulogy Ventures.

  • Kapitál bude použitý na inštalovanie väčšieho počtu nabíjacích miest,  rozšírenie siete a posilnenie technických a IT kapacít spoločnosti s cieľom ďalej zlepšovať služby zákazníkov a užívateľov siete GreenWay.

  • Ide o najväčšiu známu investíciu a prvú investíciu medzinárodného infraštruktúrneho fondu do infraštruktúry nabíjania elektromobilov v strednej a východnej Európe.

  • Sieť spoločnosti GreenWay predstavuje 447, prevažne rýchlonabíjacích staníc.

  •  V GreenWay je registrovaných 29 613 klientov.

  • Spoločnosť GreenWay takisto prevádzkuje nabíjaciu infraštruktúru pre významných partnerov či automobilky, ako sú IKEA, Žabka, InPost, Mercedes, Kia a mnoho ďalších.

Bratislava, Gdyňa, Tel Aviv – Today, Helios Energy Investments (Helios) a Generation Capital (GC) uzavreli zmluvu so spoločnosťou GreenWay Holding o investícii viac ako 85 miliónov EUR do spoločnosti na financovanie jej dlhodobého rastu. K investícii sa pripojili existujúci akcionári janom, a.s. a Neulogy Ventures. Ide o najväčšiu známu investíciu do nabíjacej infraštruktúry v strednej a východnej Európe a takisto silný prejav dôvery v dlhodobý rast e-mobility a v spoločnosť, ktorá je jednotku v tejto oblasti v našom regióne.

Veľký objem finančných prostriedkov odráža silné základy spoločnosti - vedúce postavenie na trhu, hlboké know-how v odvetví, odborne zdatný a aktívny tím, vedenie orientované na budúcnosť, pevnú organizáciu firmy, celkové zameranie na zákazníka a jasnú víziu transformácie sektora mobility v prospech zlepšenia životného prostredia.

Investícia prichádza v dobe, ktorá praje prechodu na elektromobily. V roku 2021 zo všetkých predaných nových automobilov v Európe bola 1/5 elektrifikovaných (BEV alebo hybridy) , čo predstavuje približne 2 milióny vozidiel v porovnaní s 1,3 miliónmi v roku 2020. Spoločnosť GreenWay a jej partneri vidia obrovský potenciál v regióne CEE s viac ako 100 miliónov obyvateľov. Rovnako ako je tomu pri elektrických automobiloch aj európsky trh s nabíjacou infraštruktúrou rastie exponenciálne a rýchlo sa konsoliduje.

 

 Peter Badík, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva GreenWay Holding

„Spoločnosť GreenWay sme založili s cieľom vybudovať Európu, ktorá je čistejšia, zdravšia a menej závislá od fosílnych palív. Dôležitou súčasťou tejto vízie je vybudovanie infraštruktúry, ktorá umožní rýchle prijatie elektromobilov. Menšia závislosť od dovozu fosílnych palív je obzvlášť dôležitá v čase, keď zažívame problémy s dodávkami zemného plynu, nárast cien energií a politické nepokoje, ktoré sa týkajú najmä strednej a východnej Európy.

Teší ma, že GC a Helios sa pridávajú k tomuto poslaniu. Táto investícia nám dáva pevný finančný základ v čase, keď sa trh s poskytovaním nabíjania začína konsolidovať. Ako nezávislý hráč budeme mať dobrú pozíciu, aby sme mohli pružne reagovať a využiť príležitosti, ktoré tieto zmeny prinášajú.

Značnú časť prostriedkov investujeme do ďalšieho rozvoja tímu a rozšírenia nabíjacej siete. Budeme intenzívne investovať do zlepšovania našich IT a technických schopností, ktoré sú teraz, spoločne s budovaním fyzickej infraštruktúry, stredobodom našej stratégie.

Keď sa obzriem, ako ďaleko sme sa dostali od inštalácie prvých nabíjačiek na Slovensku a v Poľsku až po súčasnosť, som hrdý na všetko, čo tím spoločnosti GreenWay dokázal. Nedokázali by sme to bez podpory a spolupráce s ostatnými priekopníkmi  elektromobility  v tomto regióne, ktorí s nami ušli každý  elektrokilometer. . Spolu s celou komunitou elektromobilistov máme pred sebou ešte veľa spoločných ciest a mnoho ďalších ľudí, ktorých musíme zobrať na palubu.“

Rafał Czyżewski, CEO GreenWay Poľsko:

„Zapojenie investorov nám umožní výrazne urýchliť proces rozširovania verejnej nabíjacej infraštruktúry. Máme tiež v úmysle prehĺbiť spoluprácu so spoločnosťami a stať sa partnerom prvej voľby pre organizácie, ktoré majú v úmysle prejsť na elektromobilitu a potrebujú komplexnú podporu na efektívne vykonanie tejto náročnej zmeny.“

 

Erez Gissin, spoločník a konateľ, Helios Energy Investments

„Po investícii spoločnosti Helios 5 do sektora CPO/EMP pred 18 mesiacmi v Izraeli sme nesmierne radi, že môžeme investovať do spoločnosti GreenWay a rozšíriť naše pôsobenie v oblasti nabíjania elektromobilov v Európe. Spoločnosť GreenWay má vynikajúcu príležitosť vypracovať sa v strednej a východnej Európe na dominantného hráča a jej dlhoročné skúsenosti v tomto odvetví ju dobre predurčujú na budúci rast. Helios našiel v spoločnosti GreenWay podnikavý a skúsený riadiaci tím, ktorý dokáže viesť spoločnosť náročnými úlohami ktoré pred ním stoja v tomto novom a rýchlo rastúcom odvetví. Helios 5 sa snaží rozšíriť svoje pôsobenie v  toto odvetví a spoločnosť GreenWay môže byť dôležitým míľnikom na tejto ceste.“

 

Roee Zass, Viceprezident pre investície, Generation Capital

„Investícia do spoločnosti GreenWay je vynikajúcou príležitosťou ako sa dostať do silnej a vysokokvalitnej spoločnosti v silnejúcej oblasti nabíjania elektromobilov v strednej a východnej Európe a zároveň splniť cieľ nášho fondu investovať do aktív v oblasti energetickej transformácie s vysokou  úrovňou ESG štandardov. Spoločnosť GreenWay má výnimočné postavenie na trhu a skúsený tím a pre Generation Capital predstavuje optimálnu platformu na vstup do odvetvia elektromobility. Je nám cťou, že spolupracujeme so spoločnosťou GreenWay a že sa stala súčasťou  nášho   portfólia.“

 

Ján Miškovský, CEO, janom, a.s.

„So spoločnosťou GreenWay spolupracujeme od samého začiatku, keď bola ešte novým startupom, a s hrdosťou naďalej stojíme pri jej raste. Najväčším zadosťučinením je pre nás potvrdenie správnosti nášho rozhodnutia podporovať GreenWay už v časoch, ktoré neboli pre elektromobilitu zďaleka také priaznivé ako dnes a že sme zotrvali v tomto rozhodnutí až po dnešok. Zelená revolúcia je stredobodom našej investičnej stratégie a spoločnosť GreenWay je kľúčovou investíciou nášho portfólia." Naviac sa nám aj vďaka spoločnosti GreenWay podarilo  rozvinúť celý hodnotový reťazec založený na zelenej energii, od jej výroby až po udržateľné využívanie.“

 

Christian Mandl, spoločník a konateľ, Neulogy Ventures

„Sme hrdí na našu skorú investíciu do spoločnosti GreenWay a na to, čo za ten čas dosiahla pod vedením Petra Badíka. Spoločnosť GreenWay ostáva verná svojmu poslaniu umožniť prechod na nízko emisnú energiu a dopravu. Toto posledné kolo financovania posilňuje jej pozíciu jednotky na trhu strednej a východnej Európy a tešíme sa na ďalšiu podporu spoločnosti spolu s našimi novými spoluinvestormi.“

 

Poradcami GreenWay v transakcii boli Rothschild & Co (transakčné poradenstvo), AKF Legal a Wozniak Legal (právne poradenstvo). Pre Helios a Generation Capital - KPMG (finančné poradenstvo) a WKB (právne poradenstvo). 

 

O spoločnosti GreenWay

Okrem vlastných investícií do verejného nabíjania spoločnosť GreenWay ponúka komplexné portfólio služieb a produktov a súbor riešení pre domovské lokality - najmä pracovísk a obytných domov - ktoré majú záujem poskytovať riešenia v oblasti nabíjania pre obyvateľov, nájomníkov a hostí, kde je potrebný schopný a skúsený partner, akým je spoločnosť GreenWay.

Spoločnosť GreenWay je poskytovateľom služieb e-mobility (EMP alebo eMSP), ktorý priamo obsluhuje vodičov elektrovozidiel formou ponuky členstva a nabíjania v sieti nabíjacích staníc GreenWay. Vodiči spoločnosti GreenWay môžu nabíjať na ktorejkoľvek vlastnej alebo na niektorej z viac ako 10 tisíc staníc na území EÚ, ktorú patria do siete GreenWay na základe dohôd o roamingu. Spoločnosť GreenWay ponúka zákazníkom s aktivovaným paušálnym programom cenovo zaujímavé služby nabíjania aj na partnerských roamingových nabíjačkách, na ktorých je nabíjanie spoplatnené rovnako ako nabíjanie na GreenWay domácej sieti. Mobilná aplikácia spoločnosti GreenWay umožňuje zákazníkom nájsť nabíjacie miesta, spustiť či zastaviť nabíjanie a vidieť, aké zariadenia sa nachádzajú v ich okolí. Vďaka nepretržitej zákazníckej  podpore je spoločnosť GreenWay vždy pripravená pomôcť vodičom a zákazníkom v núdzi. Mapa siete GreenWay https://driver.greenway.sk/#/portal/locations

 

Spoločnosť GreenWay je tiež prevádzkovateľom nabíjacích miest (Charge Point Operator - CPO), ktorý prevádzkuje vlastnú sieť verejne prístupných nabíjacích staníc. Vďaka rýchlostiam nabíjania od 11 do 175 kW (väčšina je nad 50 kW) je sieť GreenWay schopná uspokojiť potreby širokej škály používateľov elektromobilov. Spoločnosť GreenWay pristupuje k technickému vybaveniu obozretne, takže testuje mnohé technológie, ale nasadzuje len tie, ktoré spĺňajú jej prísne normy. Na viacerých miestach využíva stacionárne batériové úložiská, čím zabezpečuje dodatočnú energiu v čase nabíjacej špičky. GreenWay má v súčasnosti 447 nabíjacích staníc s 1 400 prípojkami a priemernou dostupnosťou nabíjania 98,5%.

 V neposlednom rade GreenWay spolupracuje s partnermi na umiestnení, inštalácii a prevádzke nabíjacej infraštruktúry vo vlastníctve samotných partnerov ako sú popredné  maloobchodne siete,  predajcovia automobilov, komerčné a obytné budovy, či obce a mestá. Či už ide o malé alebo veľké inštalácie, komplexné projekty s mnohými nabíjacími miestami a riadením energie, či už uzavretú skupinu užívateľov alebo pre verejnosť určenú na generovanie príjmov, spoločnosť GreenWay má skúsenosti a tím, ktorý je schopný zabezpečiť inštaláciu a prevádzku.

S cieľom zabezpečiť, aby sa ekosystém nabíjania elektromobilov rozvíjal otvoreným a konkurencieschopným spôsobom, ktorý prinesie čo najlepšie služby zákazníkom, zohráva GreenWay aktívnu úlohu v združeniach ChargeUp Europe a Platform for Electromobility so sídlom v Bruseli. V Poľsku je členom Poľského združenia pre alternatívne palivá a na Slovensku je členom Slovenskej asociácie pre elektromobily.

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x