Dotácie na nákup elektromobilov vyčerpané v rekordnom čase – kde budeme nabíjať?

22.01.2020

Vyčerpanie slovenských dotácií na nákup elektromobilov za neuveriteľné 3 minúty a 41 sekúnd ukázalo veľký záujem slovenskej verejnosti o elektromobilitu a potvrdilo rastúci dopyt po elektrických vozidlách.

Vďaka tejto dotácii vo výške 6 miliónov EUR na elektromobily do 50 tisíc EUR pribudne na Slovensku 1200 nových elektrických vozidiel, čím sa ich počet na našich cestách takmer zdvojnásobí.

Kde sa budú tieto vozidlá nabíjať?

Základný predpoklad pri budovaní nabíjacej infraštruktúry je, že ľudia chcú nabíjať tam kde parkujú a nie parkovať tam kde môžu nabíjať. Nabíjačky by mali byť na miestach, kde sa ľudia najviac zdržiavajú, aby vodiči mohli čas potrebný na nabitie vozidla využiť čo najefektívnejšie.

DOMÁCE NABÍJANIE

Pre ľudí, ktorí bývajú vo vlastnom dome je najjednoduchším a najdostupnejším riešením kúpa vlastnej domácej nabíjačky, s ktorou môžu mať každé ráno k dispozícii pne nabitú batériu.

Nabíjanie doma je najvýhodnejší spôsob nabíjania, keďže platíte len za spotrebovanú energiu, rovnako ako pri nabíjaní mobilu alebo používaní inej domácej elektroniky – len asi 13 centy za kWh.

Nabíjačky ako Etrel Inch home, ktoré už nakonfigurovala spoločnosť GW, sú dokonalým modelom pre domáce nabíjanie.

NABÍJANIE NA PRACOVISKU

Väčšina ľudí nemá vlastný súkromný dom, ale žije v panelákoch, alebo viacrodinných domoch. Pre týchto ľudí je najlepším riešením nabíjanie na pracovisku, keďže tam trávia okrem domova najviac času. Zamestnávatelia by mali ponúkať nabíjanie svojim zamestnancom, klientom aj návštevníkom.

Pracoviská, alebo zariadenia kde sa nachádzajú môžu dokonca nabíjacie služby speňažiť tak, že ich spoplatnia pre iných používateľov. Pre takéto prípady GreenWay ponúka celé spektrum služieb, ktoré sú potrebné na identifikáciu a fakturáciu určitých skupín používateľov

Zamestnávatelia a pracoviská môžu ponúkať AC nabíjačky podobné domácim nabíjačkám, ale s pridanými funkciami a kapacitou, ako napríklad nabíjačky Etrel Inch Pro.

CIEĽOVÉ/VEREJNÉ AC NABÍJANIE

Cieľové nabíjanie je nabíjanie na iných verejných miestach, kam vodič aj tak potrebuje ísť – ako napríklad hotely, reštaurácie, nákupné centrá, športoviská, posilňovne, a podobne. Tieto nabíjačky môžu byť bezplatné a dostupné pre verejnosť (v tomto prípade dotované zariadením, alebo samosprávou), alebo spoplatnené (v takom prípade je pre zabezpečenie back-end služieb na fakturáciu zákazníkov potrebný prevádzkovateľ nabíjacej stanice, ako je GreenWay)

Na miestach s veľkou premávkou (ako napríklad nákupné centrá) to môžu byť aj DC rýchlonabíjačky, prevádzkovatelia a majitelia takýchto lokalít však stále viac preferujú práve AC nabíjacie stanice.

RÝCHLE DC NABÍJANIE

Rýchle nabíjanie je ideálna voľba, ak má vodič málo času a potrebuje vysoký výkon. Sieť GreenWay ponúka rýchlonabíjacie stanice s výkonom 43 – 175 kW.

Rýchle nabíjanie je skvelá možnosť na rýchle dobitie elektromobilov, ale keďže ide o najdrahší spôsob nabíjania, pre optimálne využitie finančných benefitov, ktoré elektromobily prinášajú by malo byť kompenzované nabíjaním doma, alebo na pracovisku.

Ak vodiči zvolia vhodný pomer nabíjania doma/v práci/ na iných miestach, môže byť nabíjanie veľmi výhodné. GreenWay ponúka riešenia pre všetky typy situácií a ak hľadáte stanicu alebo riešenie pre nabíjanie, prosím kontaktujte nás.

Dalsie information, kontakt: [email protected]

Vstúpte s nami do sveta GreenWay!

Radi by sme Vám posielali špeciálne ponuky, zľavové kupóny a najnovšie informácie o GreenWay prostredníctvom emailu. GreenWay vždy zaobchádza s vašimi osobnými údajmi opatrne a nepredáva ich iným spoločnostiam na marketingové účely. Dajte nám prosím vedieť, ak chcete, aby sme Vás kontaktovali alebo nie, výberom tejto možnosti.

Prihlasiť sa na odber najnovších informácií
x